ÇOCUKLARDA YEMEK YEME PROBLEMİ

 

Çocuklarda yemek yeme sorunu, birçok ebeveynin dert yandığı veya zorlandığı yaygın bir sorundur. Bazı ebeveynler çocuğun kilosu ve yeterli beslenememesiyle ilgili endişeleri, yemek saatini içinden çıkılmaz bir kabusa dönüştürmesine sebep olabilir. Çocukların yemek yeme alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları ve iştahı bireysel farklılıklar söz konusu olabilmektedir. Çocuklarda yemek yeme sorunuyla başa çıkmada yardımcı olacak bazı öneriler: 

 

◊ Çocuğunuz için rutin bir yemek zamanı belirleyin yani çocuğunuz için çocuğunuza düzenli bir yemek zamanı belirleyerek, düzenli yemek saatlerine alışmasına yardımcı olabilirsiniz. Belirli bir yemek zamanında masada oturmak, yemek yemek için bir rutin haline gelirse, çocuğunuz yemek yeme konusunda daha istekli olabilmektedir.

 

◊ Ebeveynler için oldukça zorlayıcı olsa da kesinlikle çocuğunuzun iştahını zorlamayın. Çocuğunuzu yemek yemeye zorlamak yerine, doğal iştahını takip etmeniz gerekmektedir. Çocukların iştahı günlük olarak değişebilir ve bazen daha az yemek yemeleri normal olabilir. Çocuğunuzun iştahına saygı duyarak, zorla yemek yedirmeye çalışmak yerine, besleyici seçenekler sunmaya devam edebilirsiniz.

 

◊ Çocuğunuza besleyici seçenekler sunun karar verebildiğini hisseden çocuk motive olur. Yani çocuğunuza çeşitli besleyici seçenekler sunarak, yemek yeme motivasyonunu artırabilirsiniz. Renkli ve ilgi çekici yiyecekler, çocuğunuzun ilgisini çekebilir ve yemek yeme isteğini artırabilir. Farklı meyve, sebze, protein ve tahıl seçenekleri sunarak, dengeli bir beslenmeyi teşvik edebilirsiniz.

 

◊ Çocuğunuza olumlu bir yemek ortamı oluşturarak, çocuğunuzun yemek yeme konusunda daha rahat hissetmesine yardımcı olabilirsiniz. Aile olarak masada birlikte yemek yemek, çocuğunuzun yemek yeme deneyimini daha keyifli ve istekli hale getirebilir. Televizyonu kapatmak, telefonları ve diğer dikkat dağıtıcı unsurları uzaklaştırmak, çocuğunuzun yemek zamanında yemeğe odaklanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, yemek zamanlarını neşeli, samimi ve keyifli bir ortamda geçirmek, çocuğunuzun yemek yeme isteğini artırabilir.

 

 

◊ Aynı zamanda olumsuz yemek davranışlarını eleştirmek veya cezalandırmak yerine, olumlu davranışları ödüllendirmek ve teşvik etmek önemlidir. Unutmamak gerekir ki; çocuğu bir konuda zorlamak onda tam tersi bir tepkiye yol açar. Zorlama ne kadar sıklıkla yapılır ve çocuk yetişkinin bu konudaki hassaslığını fark ederse yemek yemeyi o derece şiddetle reddeder. Yemek konusunu sürekli gündemde tutan, çocuklarının yanında başkalarıyla bu konuyu tartışan aileler çocuklarının bu konudaki zıtlaşmasını daha da arttırır.

 

 

 

 

 

 

◊ Çocuğunuzu bu sürece dahil edebilirsiniz yani yiyecek alışverişini birlikte yapıp, birlikte yemek listesi hazırlayıp, yemeği ve masayı hazırlamada sizi izlemesini ve yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz. Ya da yemek hazırlığında dahil edin: Çocuğunuzu yemek hazırlığına dahil ederek, yemek yeme konusunda daha fazla ilgi ve heves uyandırabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte yemek tarifleri seçmek, yiyecekleri kesmek veya karıştırmak gibi basit görevler vererek, çocuğunuza sorumluluk bilincinin yanında yemek konusunda motive olmasını sağlamış olacaksınız.

 

 

◊ Ebeveynler olarak, çocuklara örnek olmak önemlidir. Kararlı ve sabırlı bir tutum içinde olarak aynı zamanda siz de kendi yemek yeme alışkanlıklarınızı gözden geçirerek, çocuğunuza sağlıklı yemek yemenin önemini göstererek motivasyonunu artırabilirsiniz

 

 

Gül şefkat Anaokulu olarak, tecrübemizden hareketle  ve yemek yeme problemini yaşayan çocuklarınızın problemini çozmeye vesile olduğunuzu göz önünde bulundurarak, bu problemi yaşayan ebeveynlerimize şu tavsiyede bulunuyoruz. Büyük filozof Eflatun’ un tanımına göre, insan sosyal bir varlıktır dolayısıyla çevresinden etkilenmektedir ve özellikle çocuklar, akranlarına bakarak taklit etmektedirler. Uzmanların söylediklerini ve tecrübemiz den yola çıkarak,anaokulumuzda bu sorunu yaşayan çocuklarımızın sorununu çözmede ciddi katkı sağlamaktadır.

 

Yorum Ekle