ORYANTASYON SÜRECİ

 

Okul öncesi oryantasyon; ebeveynler ve çocuklar arasında gerçekleştirilen bir hazırlık sürecidir. Bu süreç çocukların yeni bir ortama, deneyim ve rutinlere uyum göstermelerine yardımcı olarak çocukların okul öncesi eğitim deneyimlerine başlamadan önce pozitif bir deneyim yaşamalarını olanak tanımaktadır. Anaokulunda oryantasyon sürecinde çocuklar okula başlamadan önce okul ortamına uyum sağlamalarına yardımcı olmak için dikkatle ve özenle planlanıp uygulanmalıdır. Söz konusu ebeveynlere anaokulunda oryantasyon sürecinin nasıl olması gerektiğine dair bazı temel öneriler:

 

 

  • Ebeveyn iş birliği ve iletişim oldukça önem arz etmektedir. Okula başlamadan önce, ebeveynlerle düzenli iletişim kurulmalıdır. Okulun prosedürleri anlatılarak ebeveynlerin okula dair soruları veya endişeleri giderilmesi oldukça önem taşımaktadır. Ebeveynlere, okulun amacı, vizyonu, programı, kuralları, rutinleri ve güvenlik önlemleri gibi konularda görüşme sağlanmalıdır. Söz konusu bu görüşmede okulun fiziksel ortamı da ebeveynlere gösterilerek, okulun hangi alanlardan oluştuğu hakkında bilgi verilmelidir.

 

  • Çocuklar, mutlaka okulu ziyaret etmeli okul ortamını görmeli, keşfetmeli ve öğretmeni ile tanışmalıdır. Çocuklara, okulunu ve oyun alanlarını gezdirilerek, okula uyum süreçlerine destek olmak gerekmektedir.

 

  • Bu süreç kademeli bir başlangıç gerektirmektedir. Yani çocuklara, okula kademeli olarak başlama olanağı verilmesi önemlidir. Örneğin, çocuklar birkaç saatlik kısa süreli ziyaretlerle başlaması ve zamanla bu süre artırılması gerekmektedir. Bu, çocukların yeni ortama, öğretmenlere ve diğer çocukları benimsemesine olanak tanımaktadır.

 

  • Okula başlayacak olan çocuklara bu süreçte okulun kuralları, çocuklara açıklanmalı ve çocukların bu rutinlere ve kurallara uygun davranışlar geliştirmeleri teşvik edilmelidir. Çocuklara, okulun beklentileri, güvenliğe ilişkin kurallar ve sınıf rutinleri gibi konularda bilgi verilmelidir. Örneğin; Okulun rutin programı olan beslenme, uyku düzeni ve kuralları eğlenceli bir şekilde evde uygulamaya çalışmak süreci daha sağlıklı geçirmeye fırsat vermektedir.

 

  • Çocuklarınızın duygusal ihtiyaçlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yani Çocuğunuza bu süreçte ‘’okulu, arkadaşları, öğretmeni, ne zaman gideceği vb. konular aile içerisinde konuşularak merak duygusunu artırabilirsiniz. Kendi güvenli ve konfor alanından çıkacak olan çocuk için okula başlamak kaygı uyandırabilir. Siz ebeveynler bu zorlu bir süreçten geçen çocuğunuz için okula uyum sürecinin bir problem değil, doğal bir süreç olduğunuz unutulmamanız gerekmektedir. Adaptasyon süreci çocukla birlikte yürütülürken sabırlı ve kararlı bir tutum içinde olmanız gerekmektedir.

 

 

 

 

 

  • Oryantasyon sürecindeki vedalaşmalar yine oldukça önemli bir konudur. Çocuğunuzu okula bırakırken bu vedalaşmaların süresi, yoğunluğu ve içeriği çocuk için referans olmaktadır. Yani vedalaşmaları güven ve şefkat duygusunun yansıtılmasıyla beraber güvenli ve sakin bir tutum sergilenerek bu vedalaşmaları kısa tutmanız oldukça önem taşımaktadır. Çünkü söz konusu çocuklar ebeveynlerinin sözel ve sözel olmayan jest ve mimiklerinden oldukça fazla etkilenmektedir. Dolayısıyla çocuğunuza kaygınızı veya endişenizi ifade edici herhangi bir sinyal verdiğiniz takdirde çocuk için ayrılık karmaşık ve acı verici bir durum haline gelecektir. Kimi çocuklar bu ayrılığı kabul etmemek adına bazı krizler yaşayabilmektedir. Bu noktada bu krizlerin oryantasyon sürecinin bir parçası olabileceğini unutmamak gerekmektedir.

 

  • Bu süreçte çocukların kendilerini ifade edecekleri alanlar tanımanız oldukça önemlidir. Her çocuğun biricik olduğunu unutmamak gerekir. Bazıları duygularını, düşüncelerini ve onu etkileyen tüm olayları konuşarak kendisini ifade etmeyi tercih eder. Bazıları ise resim, hikaye, oyun veya müzik yoluyla kendilerini ifade eder. Bu noktada Oyun ve etkinlikler, çocukların keyifli deneyimler yaşamasına yardımcı olabilmektedir.

 

Son olarak siz ebeveynlerin yapması gereken en önemli nokta bu yollardan hangisi olursa olsun önceliğiniz bu yolda çocuğunuza eşlik etmek aynı zamanda şefkat ve güven duygusuyla da ''yanındayım'' mesajı verebilmektir.

 

 

Gül Şefkat Anaokulu olarak çocuklarınızın anaokulu oryantasyon sürecinde rahat etmesi ve iyi bir başlangıç yapması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaktayız. Oryantasyon süreci, çocuklarınızın anaokulu hayatına uyum sağlamaları için önemli bir aşamadır ve biz bu süreci mümkün olduğunca sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tüm bunların yanı sıra, oryantasyon sürecimizde çocuklarımızın öğretmenleri ve diğer personelimiz, onların ihtiyaçlarına özen göstererek onları destekliyor ve güvende hissetmelerini sağlıyorlar. Bu sayede çocuklarımız, okul hayatına hızlıca adapte olabiliyorlar. Gül şefkat Anaokulu olarak, çocuklarınızın anaokulu hayatına mutlu bir şekilde başlamaları ve bu süreci keyifle geçirmeleri için elimizden gelenin en iyisini yapacağımızı bilmenizi isteriz.

 

Yorum Ekle